петак, 26. јун 2015.

                             BORMIO  1987

Od 29.07 pa sve do 05.08 1987 godine u Italijanskom gradu Bormiu se održavalo treće svetsko prvenstvo u košarci za juniore. To će barem što se Jugoslovenske reprezentacije tiče biti istorijsko. Ne samo zato što je Jugoslavija na njemu trijumfovala , već zato što će iz te reprezentacije izaći osovina reprezentacije koja će u narednih pet godina gospodariti Evropom i Svetom kada je reprezentativna košarka u pitanju.Kada je u pitanju pojedinačna karijera  skoro cela ta zlatna generacija će ostaviti itekako dubok trag u Svetskoj košarci. Trener Svetislav Pešić koji je već imao itekako uspeha na klupskom nivou sa Sarajevskom Bosnom, te na nagovor Radomira Šapera i Branislava Rajačića preuzima momke rodjene u periodu 1967-1968 .Tadašnja Jugoslavija je imala veliki broj talentovanih košarkaša  te su svakog vikenda dolazili iz raznih krajeva Jugoslavije u Beograd na Košutnjak da bi ih Kari testirao i izvršio finalnu selekciju za predstojeće prvenstvo. Svetislav Pešić je odabrao 12 momaka što će se ispostaviti kao pun pogodak . Sjajno ih je uklopio u jednu celinu što su i pokazali na samom prvenstvu gde su odigrali sedam mečeva i zabeležili svih sedam pobeda. Prvo su dobili Kinu sa 126-79, zatim Nigeriju sa 126-82, Australiju sa 86-73, potom SAD sa 110-95, Portoriko sa 139-100 u polufinalu SR Nemačku sa 89-64 i u finalu ponovo reprezentaciju SAD-a sa 86-76. Sedam utakmica sedam pobeda uz koš razliku 762-569. Najbolji strelac u Jugoslovenskoj reprezentaciji je bio Toni Kukoč  sa 103 poena iza njega Nebojša Ilić sa 92  a kao treći strelac bio je Vlade Divac sa 88 poena.To je bila njihova kruna juniorske karijere i odskočna daska ka seniorskoj košarci gde će mnogi od njih napraviti impozantne karijere.

Aleksandar Saša Djordjević kapiten reprezentacije legenda Partizana sa kojim će osvojiti Evropsku krunu 1992 godine, dugo godina će biti nosilac reprezentacije Jugoslavije nakon raspada SFRJ . Osvojio je zlatne medalje na Evropskim prvenstvima 1991, 1995,1997 i Svetskim prvenstvima 1998 godine ,ostvariti veliku medjunarodnu karijeru gde je nastupao za velike evropske klubove poput Olimpije iz Milana, Fortituda, Reala iz Madrida, Barcelone, Skavolinija.Sa Barcelonom i  Olimpijom iz Milana kao i sa Partizanom je osvojio tri kupa Radivoja Koraća. Trenutno je selektor reprezentacije Srbije sa kojom je prošle godine osvojio srebrnu medalju na Svetdkom prvenstvu a postao je i trener Atinskog Panatinaikosa..

Vlade Divac legenda Partizana velika NBA zvezda L.A Lejkersa, Šarlota i Sakramento Kingsa. U NBA  je odigrao punih 16 sezona. Sa reprezentacijom je osvojio sve što se može osvojiti zlatne E.P 1989,1991,1995, S.P  1990 te kao kruna karijere zlato u Indijanapolisu na svetskom prvenstvu 2002 godine. Nakon završetka igračke karijere je bio direktor Partizana a zatim sve do do skora predsednik Olimpijskog saveza Srbije

Toni Kukoč legenda Splitske košarke sa Jugoplastikom osvojio tri titule prvaka Evrope, imao zavidnu Evropsku karijeru, takodje i u Nba gde je igrao za Čikago Bulse sa kojima je osvajao šampionski prsten. Osvojio svetsko i evropsko zlato sa reprezentacijom Jugoslavije 1989, 1990 I 1991 godine, nakon raspada Jugoslavije sa reprezentacijom Hrvatske osvojio srebrnu olimpijsku medalju u Barceloni 1992, bronzu na SP u Kanadi 1994 te dve bronze na EP 1993 I 1995 Godine.
 Dino Radja takodje legenda Jugoplastike sa kojom je osvojio dve titule prvaka Evrope, igrao u NBA  za Boston Seltikse ,imao odličnu Evropsku karijeru sa Italijanskim Mesadjerom osvojio kup Radivoja Koraća 1992 godine,nastupao i za Panatinaikos, Olimpijakos . Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlato na EP 1989 I 1991, a nakon raspada Jugoslavije  sa reprezentacijom Hrvatske osvojio srebrnu olimpijsku medalju u Barceloni 1992, bronzu na SP u Kanadi 1994 te dve bronze na EP 1993 I 1995 godine.

Luka Pavićević nekadašnji košarkaš  Jugoplastike sa kojom je osvojio tri evropske titule , posle raspada Jugoslavije je igrao u Izraelu a potom i u dosta domaćih klubova Fmp, Crvena zvezda, Beobanka, Radnički Beograd. Nakon završetka igračke karijere počeo se baviti trenerskim poslom, gde je počeo u OKK Beogradu. Radio je u inostranstvu gde je sa Albom bio prvak Nemačke, a bio je i selektor reprezentacije Crne Gore.

Nebojša Ilić košarkaška legenda Crvene zvezde sa kojom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1993 godine, kada je bio i MVP domaćeg prvenstva i najbolji strelac.Dve godine igrao u Španiji zatim se vratio u Zvezdi gde je završio igračku karijeru. Od 2001 godine u Zvezdi radi kao tim menadžer a istu funkciju već nekoliko godina unazad obavlja i u reprezentaciji Srbije.

Slaviša Koprivica košarkaš Partizana koji je sa ovim timom osvojio titulu prvaka Evrope 1992 godine. Igrao je i u inostranstvu u Italiji i Grčkoj a i u domaćim timovima Beobanka, OKK Beograd.
Radenko Dobraš košarkaš Bosne iz Sarajeva , studirao u SAD-u , igrao u Izraelu i Nemačkoj.

Zoran Kalpić košarkaš Šibenke igrao za dosta klubova iz Hrvatske bez nekog značajnijeg učinka. Nakon završetka karijere bio trener Šibenika a kasnije i direktor kluba.

Samir Avdić bivši košarkaš Bosne iz Sarajeva te zatim u Španiji Unikaha, Malaga i Melija te u Turskoj Tofaš, Tuborg i Ankara. Nakon raspada Jugoslavije učestvovao na E.P 1993 sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine gde je osvojio osmo mesto. Nakon završetka karijere otvara agenciju za predstavljanje igrača Pro Basket.

Teoman Alibegović , studirao u SAD-u igrao za reprezentaciju Slovenije nakon raspada Jugoslavije. Od evropskih klubova igrao za Berlinsku  Albu gde je zajedno sa Sašom Obradovićem  bio najzaslužniji za osvajanje kupa Radivoja Koraća 1995 godine. Igrao još i u Italiji, Grčkoj , Turskoj. Nakon završetka karijere bio i sportski direktor Fortituda iz Bolonje, kasnije je bio i generalni menadžer Snajdera za koji je i igrao u periodu 1999-2002.

Miroslav Pecarski  košarkaš Partizana sa kojim je osvojio Kup Radivoja Koraća 1989 godine. Nakon Partizana odlazi u Grčku gde uzima njihovo državljanstvo i igra za Aris, Panatinaikos i Panionios. Sa Panatinaikosom 1996 godine postaje prvak Evrope.Nakon Grčke igrao je u Italiji , Francuskoj a karijeru je završio u Španiji.


Svertislav Pešić  nekadašnji košarkaš Pirota, Partizana i Bosne sa kojom je bio prvak Jugoslavije1978  i Evrope 1979 godine. Nakon završetka igračke karijere bio je trener Bosne sa kojom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1983 . Nakon raspada Jugoslavije bio je selektor Nemačke sa kojom osvaja Evropsko prvenstvo 1993 godine. Sa velikim uspehom je vodio velike Evropske klubove, sa Albom osvaja kup Radivoja Koraća 1995 godine, koju je vodio sve do 2000 te godine kada preuzima kormilo selektora reprezentacije Jugoslavije sa kojom uzima dve zlatne medalje. Jednu na EP 2001 godine u Turskoj i zlato na SP u Indijanapolisu 2002 godine. Posle toga se vraća kao trener Barcelone sa kojom je osvojio i Evroligu 2003 godine. Nakon Barcelone vodio je i Italijansku Djironu, Moskovski Dinamo, Crvenu zvezdu u dva navrata 2008 i 2011 godine a trenutno je trener Minhenskog Bajerna.

Нема коментара:

Постави коментар