петак, 10. април 2015.

POBEDA NAD PANATINAIKOSOM ČEKANA  46 GODINA

Dugo će Crvena zvezda i njeni navijači pamtiti 09.04.2015 godine kada je veliki Evropski tim i višestruki prvak Evrope Panatinaikos u grotlu Pionira položen na pleća. Pobeda koja je čekana u zvaničnim mečevima punih 46 godina. Odigrali su dosta utakmica Zvezda i Panatinaikos i zvaničnih i prijateljskih i medju ova dva kluba kao i medju navijačima istih vlada veliko rivalstvo.  Kada je Zvezda po prvi put izašla na evropsku scenu na zvaničnim takmičenjima sada već davne 1969 godine u kupu evropskih šampiona već u drugom kolu tog takmičenja je odmerila snage sa Grčkim šampionom Panatinaikosom. 4.12.1969 godine Panatinaikos je gostovao Zvezdi u Beogradu, nažalost par meseci ranije sa životne i  košarkaške scene je tragično otišao najbolji košarkaš sa ovih prostora Radivoje Korać pa je prilikom gostovanja Grčkog šampiona zajedno sa košarkašima Zvezde odata počast u aleji velikana ovom nesvakidašnjem majstoru pod obručima. Utakmica se igrala u Hali sportova na Novom Beogradu gde je Zvezda bukvalno pregazila Panatinaikos rezultatom  91-66. U jednom trenutku meča Crveno beli su imali i 35 poena prednosti. To je bio njihov prvi medjusobni susret u istoriji ova dva kluba. Revanš je usledio nedelju dana kasnije  11.12.1969 godine gde je ekspedicija Crvene zvezde putovala vozom ali zbog loših vremenskih uslova se kasnilo pa je utakmica bila pomerena za jedan dan. Pred oko 40.000 navijača na  Olimpijskom stadionu u Atini  pobedio je Grčki tim sa 83-75 ali je to bila pirova pobeda jer je Zvezda prošla dalje.



           Košarkaši Crvene zvezde na železničkoj stanici pred polazak na revanš meč u Atinu.
Sledeći njihov susret se desio  24.IX.1983 godine u Beogradu u prijateljskom meču  gde je Crvena zvezda slavila sa  103-91. Punih 15 godina je prošlo do njihvog  novog susreta tačnije 08.04.1998 godine u Atini je održan humanitarni meč u korist postradale dece na prostorima ex Jugoslavije. N atom meču je slavila ekipa Panatinaikosa sa 71-67. Već tokom sledeće sezone u Evroligi ova dva tima su se sastala i oba puta je slavila ekipa Panatinaikosa sa  77-71 u Atini i 76-74 u Beogradu. I naredne sezone 1999-2000 su se ova dva rivala susrela u Evroligi i ponovo je Panatinaikos bio bolji sa 76-61 u Beogradu i 67-58  u Atini.
25.IX.2003 na turniru šampiona u Novom Sadu Zvezda je u okviru svoje grupe bila bolja od Panatinaikosa rezultatom  95-86. Na naredni susret se čekao sve do 18.09.2006 godine kada su na turniru u Limasolu  igrali gde je Panatinaikos odneo pobedu sa 93-80. Na turniru u Bugarskoj 2012 godine tačnije 14.09.2012 Panatinaikos je zabeležio još jednu pobedu od  70-64. Već naredne sezone Zvezda je ponovo posle 15 godina izborila igranje u Evroligi i ponovo je svoja koplja ukrstila sa Panatinaikosom gde je u dvomeču u samim završnicama Zvezda poklekla i to posle produžetka u Beogradu sa 86-90 i u Atini sa  63-69. Već naredne sezone 2014-15 u top 16 fazi Zvezda i Panatinaikos ponovo igraju , prva utakmica u Atini kao i prethodne neizvesna gde na samom kraju uz veliku dozu sreće Panatinaikos dobija ovaj meč sa 74-69. Osvanuo je i  09.Iv.2015  godine , dan  kada su ponovo ova dva rivala izlazili jedan drugome na megdan. Zvezda je izgubila bilo kakve šanse za top 8 igrala je čast, za svoje navijače, Panatinaikos za pobedu za dalji prolaz. Meč koji se slobodno može reći nije kao i svaki drugi,iz nekoliko razloga, prvo veliko ljuto rivalstvo, drugo Zvezdini navijači i navijači Olimpijakosa (to je kao Zvezda i Partizan) su pobratimljeni već dugi niz godina, treće u redovima Panatinaikosa igraju Vlada Janković sin Zvezdine legende Slobodana Jankovića, I De Marcus Nelson iliti popularno Admiral Nelson kako ga od milošte nazivaju Zvezdini navijači legenda kluba i dojučerašnji igrač Zvezde. Već na samom ulazu u Pionir kada je došao autobus sa igračima Panatinaikosa ,i kada je iz autobusa izašlo dobro poznato lice Admirala i kada su navijači Zvezde gromoglasnim aplauzom i skandiranjem pozdravili svoju legendu videlo se da to neće biti obična evroligaška utakmica. Već tada naš A dmiral nije mogao skriti emocija a unutra ga je tek čekalo pregršt iznenadjenja. Pionir se polako punio da na kraju ni igla nije imala gde da stane. Pred sam početak meča naš Admiral je od kluba dobio sliku na poklon, a na poluvremenu od svojih navijača koji i ovom prilikom su pokazali da ne zaboravljaju svoje legende je dobio zlatni medaljon, sliku, knjigu monografiju Crvene zvezde i majicu. Pionir je tada ječao od skandiranja De Marcus Nelson, De Marcus Nelson, a Di nije znao od sreće gde hoda.




  Utakmica teška kao i sve dosadašnje sa puno obrta, kada je par minuta pre kraja utakmice Panatinaikos poveo sa 8  poena razlike poveo i baš kada je Admiral bio taj koji je doneo tu prednost, momci u Crveno belim dresovima nisu mislili tako,prvo Jakina trojka iz ugla, pa onda koševi Kalinića i Bobana Marjanovća koji je odigrao utakmicu života  a i sezonu života gde je poobarao silne rekorde u Evroligi po broju skokova, indexnih poena i dabl dabl učinka, jednostavno nisu dali i ovoga puta Grčkom šampionu da se izvuče. Ginuli su za svaku loptu, na svakom pedlju parketa, prolili litre i litre znoja, i kada je Dijamantidis na dve sekunde pre kraja očajnički šutnuo na košu, lopta je putovala čitavu večnost i kada je udarcem od tablu otišla daleko od koša i obruča Pionir je eksplodirao. Pao je Panatinaikos posle 46 godine čekanja. Pao je pao u neverovatnom meču punom emocija, radosti suza, Pao je pao u noći koja je bila Zvezdina, Bobijeva, Jakina, Kalinina, Dangubina, Lazina, Djenkina, Vilijamsova, Lukina, Zirbesova, Tejina, Rebina, Kaplanova,noć noć svih Zvezdaša koji su je tako dugo čekali i dočekali. Noć koja će se pamtiti koja će zuavek ostati u srcima svih nas i u istoriji Zvezde.Za kraj slika koja sama za sebe govori za koju ne treba ni jedna jedina reč, slika koja je obeležila jedan Zvezdin sada se već može slobodno reći slavan period slika dve Zvezdine legende iz tog perioda.



Нема коментара:

Постави коментар