среда, 26. август 2015.

OTKAZAN  HUMANITARNI MEČ ZBOG NESTANKA STRUJE I VODE

Za vreme Nato agresije i bombardovanja Jugoslavije ,sport je stao ali su sporadično igrani humanitarni mečevi kao pomoć i kao podrška da se istraje u nepravednom ratu i kao neka vrsta podizanja morala gradjanima koje je svakodnevno Nato alijansa zasipala bombama iz vazduha.           Te su tako Košarkaški klub Borac , njeni igrači i rukovodstvo želeli da pruže podršku svojoj braći preko Drine pa su dva dana boravili u Beogradu želeći da odigraju tri meča sa Beogradskim klubovima Crvenom zvezdom , Partizanom i FMP-om. Prvog dana su odigrali meč sa Fmp-om  04.05.1999 godine, trebali su sutradan da odigraju u hali Pionir meč sa Zvezdom dok meč sa Partizanom je otkazan jer Partizan nije mogao da sakupi svoje igrače koji su dobili slobodno. Košarkaši Crvene zvezde i Borca iz Banja Luke su se našli u 11 sati u Pioniru 05.05.1999 godine u želji da odigraju meč, meč humanosti, solidarnosti i prkosa ali nažalost nije bilo uslova za njegovo odigravanje jer nije bilo niti struje niti vode te je tako meč odložen za neka bolja vremena. Iako nije nikada odigran , dovoljno je samo to što je Borac došao bio tu, takodje su svoje prisustvo iskoristili  da budu i na mostu gde su branili  zajedno sa gradjanima mostove od Nato napada,gde je  pobedila  humanost krajišnika.
Trener Crvene zvezde Jovica Antonić je tom prilikom izjavio :  Zaista prava šteta .Ovo je prvi puta da u Pioniru nestanu struja i voda otkako je sve ovo počelo i tob za maler kada je trebalo da igramo sa Banjalučanima. Oni su nažalost morali odmah da se vrate kući a mi im dugujemo zahvalnost zato što su došli da nam pruže podršku.
Trener  Borca  Karalić je izjavio : Ništa nije moglo da nas spreči da dodjemo u Beograd jer su veze sa našom braćom neraskidive.Nažalost nestanak struje je onemogućio da igramo sa crveno belima .Medjutim već smo razgovarali da kada za to dodje vreme Zvezda učestvuje na turniru u Banja Luci.      

I zato taj gest  zaslužuje da se zauvek spasi od zaborava da ostane upisan u zvezdinu i borčevu istoriju kao dokaz ljudskosti, humanosti.Meč na turniru koji je Karalić spomenuo je održan ali to je za neku drugu priču.Prisutnost su iskoristili da ugovore dve utakmice humanitarnog karaktera u Banja Luci i Brodu odigraju protiv B reprezentacije Jugoslavije, tako je i bilo. Ali za uspomenu i večnost neka ostane ova priča kada je ludilo i agresija bila iznad sporta iznad humanosti. Za večnost ostaće upisan tim Borca koji je tog maja 1999 godine boravio u Beogradu Florjan, Čubrilo, Vujasinović, Kukić, Šućur, Blanuša, Babić, Zirojević, Kojadinović, Vuleta, Blagojević, Šćekić  Trener  Karalić  direktor Borca  Vukašin Božić.

Нема коментара:

Постави коментар