субота, 7. март 2015.

SELEKCIJA NBA ALL STAR IGRAČA U JUGOSLAVIJI


NBA All Star selekcija je krajem maja i početkom juna 1964. godine gostovala u Jugoslaviji i odigrala četiri meča, dva u Beogradu, po jedan u Zagrebu i Karlovcu. Tako su ljubitelji košarke videli uživo zvezde američkih timova o kojima su mogli samo preko novinskih članaka da se informišu. Prva utakmica je odigrana 29. 5. 1964: NBA selekcija – reprezentacija Beograda (98:51). Utakmica se igrala na Tašmajdanu, a prisutno je bilo 8.500 gledalaca. Sudije su bili Miroslav Minić i Obrad Belošević, obojica iz Beograda. Najefikasniji kod domaćina bio je Korać sa 20 poena, a kod gostiju Oscar Robertson - 31 poen. Timovi su nastupali u sledećim sastavima:
NBA Selekcija - Bill Russell, Bob Pettit, Oscar Robertson, Bob Cousy, Jerry Lucas, Tom Heinsohn, Tom Gola.
Reprezentacija Beograda - Gordić, Korać, Rajković, Nikolić, Bojović, Cvetković, Đurić, Kovačić, Ražnatović, Čermak, Pavlović.
Drugi meč je igran sutradan, 30. 5. 1964. godine, takođe na Tašmajdanu; gledalaca 5.000; sudije: Jakšić i Petrović, obojica iz Beograda. Pobedu je opet odnela ekipa američkih zvezda, 100:52.  Najefikasniji kod domaće ekipe je bio Korać sa 16 poena, a kod gostiju Bob Cousy sa 25 poena. Kod domaće ekipe su bila dva nova imena u odnosu na prvi meč Josip Đerđa i Ratomir Vićentić. Timovi su nastupali u sledećim sastavima:
Reprezentacija Beograda - Gordić, Korać, Đurić, Nikolić, Đerđa, Kovačić, Bojović, Cvetković, Vićentić, Ražnatović, Čermak, Pavlović.
Selekcija NBA zvezda - Bob Pettit, Bob Cousy, Oscar Robertson, Tom Heinsohn, Jerry Lucas, K.C. Jones.
Sledeće utakmice NBA selekcija je igrala u Zagrebu i Karlovcu. 1. 6. 1964 u Zagrebu na Šalati pred 7.000 gledalaca odigran je meč između NBA selekcije i reprezentacije Hrvatske koja je završena rezultatom 93:71. Najefikasniji kod domaćina je bio Josip Đerđa sa 16 poena, dok je kod gostiju Oscar Robertson ubacio 24 poena. Timovi su nastupali u sledećim sastavima:
Reprezentacija Hrvatske: Lalić, Kolaković, Ostarčević, Kovačić, Križan, Troskot, Đerđa, Đurić, Kasun, Skansi, Rimac i Novosel.
Selekcija NBA Bob Pettit, Bob Cousy, Tom Heinsohn, Jerry Lucas, K.C. Jones, Oscar Robertson i Tom Gola.
Naredna utakmica je odigrana 2. 6. 1964. godine u Karlovcu na popularnom Šancu pred 4500 posetilaca. Sudije ovog meča su bile Mahlović i Brnetić, obojica iz Zagreba. I ovu utakmicu čak i lakše nego prvu dobila je NBA selekcija sa 110:65. Najefikasniji kod domaće ekipe je bio Đerđa sa 20 poena, a kod gostiju Tom Heinsohn sa 26 poena. Kod domaćina je bilo novih igrača Stjepan Ledić, Zlatko Kiseljak.
Timovi su nastupali u sledećim sastavima:
Selekcija NBA - Bob Pettit, Bob Cousy,  Tom Heinsohn, Jerry Lucas, K.C.Jones, Oscar Robertson , Bill Russell i  Tom Gola.
Reprezentacija Hrvatske - Kolaković, Ostarčević, Kovačić, Križan, Troskot, Đerđa, Djurić, Kasun, Skansi, i Novosel, Ledić i Kiseljak.

Susret na Šalati se igrao na parketu koji je prebačen iz Ljubljane iz hale Tivoli i montiran na rukometni teren, dok se u Karlovcu na Šancu igralo na betonu. Postoji i anegdota sa utakmice u Karlovcu gde je sudija Vojislav Brnetić svirao tehničku grešku Bobu Cousiju zbog toga što je on kod izvođenja jednog od slobodnih bacanja okrenuo od koša i loptu bacio preko leđa.


Нема коментара:

Постави коментар